Novost 27.09.2022
Uspješno održana Javnozdravstvena akcija „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u Kozari boku, 22. rujna 2022.
Oznake: 
Image
Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine

U sklopu programa „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ uspješno je održana treća ovogodišnja javnozdravstvena akcija, 22. rujna 2022. godine, u prostorijama Mjesnog odbora Kozari bok.

Program se provodi već šestu godinu za redom, u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te Domom zdravlja Zagreb – Istok. Tijekom javnozdravstvene akcije, koja je održana za vrijeme obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila,  pripadnici romske nacionalne manjine bili su u mogućnosti obaviti preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi (GUK), izmjeriti razinu ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, analizu tjelesne mase, individualno i grupno savjetovanje, uz edukaciju  o nastavku terapije i regulaciji optimalnog krvnog tlaka i razine šećera u krvi, tumačenju rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, kao i o zdravim stilovima života te preventivni mamografski pregled. Svaki sudionik dobio je, po završetku javnozdravstvene akcije, brošure i letke „Savjeti za zdravlje“, kao i poklon paket s promotivnim materijalima.

Marija Škes, mag. educ. reh., koordinatorica aktivnosti zdravih stilova života,
Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo

Image
romi
Image
romi
Image
romi
Image
romi
Image
romi