Novost 21.01.2022
Važna obavijest za sve naručene na PCR testiranje
Image
info

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ moli sve građane naručene za PCR testiranje da otkažu svoj termin u slučaju nemogućnosti dolaska

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ apelira na sve građane grada Zagreba da svoj termin za PCR testiranje obavezno otkažu ako iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti doći u zakazano vrijeme. NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ pritom posebno naglašava kako u posljednjih nekoliko dana između 200 i 250 ljudi nije došlo na prethodno zakazani termin, dok potencijalno zaraženi građani istovremeno čekaju svoj termin za PCR testiranje i do tjedan dana. S ciljem brže, opsežnije i učinkovitije provedbe PCR testiranja, građani se mole za pridržavanje ovih uputa.

Uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ se i dalje intenzivno provode PCR testiranja građana. Medicinski djelatnici pritom upućuju građane na odgovornost prilikom naručivanja i odabira termina testiranja, zbog sve učestalijih situacija u kojima velik broj građana ne dolazi na prethodno zakazane termine. Na taj način značajno utječu na vrijeme čekanja građana koji su u potencijalno većoj potrebi. Iz NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ ističu kako je dostupan velik broj termina za testiranje te kako su osigurali i posebne dodatne termine za testiranje djece. Međutim, zbog sve većeg broja pozitivnih građana na kućnom testu, kao i onih sa simptomima, termini se brzo popunjavaju, zbog čega je ključna odgovornost i strpljenje građana.

Navedeno se odnosi i na roditelje koji su svoju djecu prijavili na testiranje uslijed porasta broja novooboljelih među školskom populacijom. Naručivanje za PCR test moguće je samostalno obaviti putem aplikacije, telefonom ili elektroničkom poštom, a građani obavezno moraju imati i odgovarajuću liječničku uputnicu. Građani koji plaćaju PCR testiranje i dolaze bez uputnice liječnika obiteljske medicine, to moraju naglasiti prilikom prethodnog naručivanja putem navedenih platformi, koje je i za njih obavezno.  

Pozivni centar NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dostupan je sedam dana u tjednu od 8 do 20 sati, a građani se za testiranje mogu naručiti pozivom na sljedeće brojeve: 01 46 96 308, 01 46 96 315 i 01 55 63 102, dok je termin moguće dogovoriti ili otkazati i slanjem elektroničke pošte na covidinfo@stampar.hr. Prilikom otkazivanja dovoljno je napisati ime i prezime, datum rođenja i termin narudžbe.

Napominjemo da Služba za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dnevno testira PCR testom od 2.500 do 3.000 građana, a trenutni je pozitivitet čak 70%. Stoga podsjećamo na nedavne promjene u smjernicama i najnoviju uputu Ministarstva zdravstva, temeljem koje rezultate pozitivnog brzog antigenskog testa (BAT-a), obavljenog u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama ili kod ovlaštenih privatnih zdravstvenih radnika te izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatrije, više nije potrebno potvrđivati PCR testom. Izabrani liječnik obiteljske medicine i pedijatar svojim pacijentima, kojima je sam proveo testiranje, na temelju rezultata pozitivnog BAT-a, a nakon upisa u bazu HZZO-a, određuje izolaciju, provodi praćenje kontakata, a po ozdravljenju izdaje potvrdu o preboljenju bolesti COVID-19.