Novost 09.12.2022
Ususret Božiću
Image
božić

Polako smo ušli u adventsko vrijeme i približavamo se, za većinu ljudi, najdražim blagdanima u godini. Grad je okićen, gdje god se okrenemo s radija do nas dolaze zvuci božićnih pjesama, izlozi su puni šarenila i uređeni prekrasnim poklonima, koji nam najavljuju da je Božić blizu. Lampice i blještavilo su svuda oko nas.

Iako nam stiže lijepo blagdansko doba, pozitivan čar predblagdanskog raspoloženja i uživanja često nam zamijeni jurnjava po trgovinama, kupovina poklona pod svaku cijenu, stres zbog nedovršenih poslova oko priprema jela i pića, ukrašavanja doma… Očekivano veselje nerijetko izostane zbog previše obveza ili razmišljanja kako razveseliti djecu božićnim poklonima. Popis dječjih poklona svakim danom biva sve dulji i dulji, a za roditelje postaje izvor stresa i frustracija. Možda želimo pokloniti djeci nešto što dugo žele, a u ovom trenutku nismo stigli baš to kupiti ili jednostavno nemamo dovoljno novaca. Lijepo je razveseliti djecu i ukućane darovima, no trebamo voditi računa o potrošnji, kako time ne bismo opteretili kućni budžet. Mnoge se obitelji suočavaju sa neizvjesnom financijskom situacijom, a ukoliko si još stvaramo pritisak u želji da ispunimo baš sve dječje želje, Božić bi na kraju mogao proći onako kako nitko ne želi. Smisao Božića nije u poklonima ili jelu, već u obiteljskom zajedništvu.

Zbog toga stanite na trenutak i razmislite je li ispunjavanje dječjih želja o skupim igračkama, mobitelima, gadgetima nešto što Božić čini lijepim obiteljskim blagdanom. Blagdani su često vrijeme radosti i darivanja, ali i vrijeme koje možemo iskoristiti kako bismo proveli više vremena sa svojom djecom. Kroz atmosferu i zbivanja u svojoj obitelji dijete stječe iskustva emocionalne povezanosti, pripadnosti i vlastitog identiteta. Nešto najbolje što možete pokloniti djeci za Božić je vaše zajedničko vrijeme i druženje. Zabavljajte se i uživajte u tradicionalnim vrijednostima kao obitelj, uključite djecu u poslove oko ukrašavanja doma, pečenja kolača jer je i to način da se družite. Stvorite s djecom neku novu obiteljsku tradiciju koja će ih jednom, kada i sami budu roditelji, podsjećati na Božić i blagdansko raspoloženje u obitelji.

Umjesto božićnog drvca ispod kojeg će biti hrpa poklona i igračaka koja djeci nakon nekoliko dana možda više neće biti zabavna, pokušajte ova blagdane dočekati na drugačiji način. Savjetujemo vam da za ovaj Božić djeci svakako poklonite sebe, svoje vrijeme koje ćete odvojiti samo za njih. Umjesto skupih igračaka, razmislite o odlasku na zajednički obiteljski izlet, šetnju gradom, posjete rodbini koju dugo nisu imali prilike vidjeti, a to jako žele… Ili dozvolite djeci da organiziraju druženje s prijateljima u svom domu. U svakom slučaju, savjetujemo da ideja ovog Božića bude zajedničko vrijeme jer je upravo to ono što u svakodnevnoj strci i jurnjavi nedostaje i roditeljima i djeci. 

I na kraju kako nam kaže citati iz jednog filma: 

„Samo upamti... pravi duh Božića leži u tvom srcu.”


Pripremile: mr. Andreja Radić, dipl. socijalna radnica; mr. sc. Lucija Sabljić, dipl. defektologinja; mr. sc. Snježana Šalamon, dipl. socijalna radnica