ja-roditelj

Ljubaznost

ja-roditelj

Empatija

Empatija se može razvijati već od djetetove najranije dobi. U prvim godinama života djeca najviše uče iz načina na koji roditelji s njima postupaju kad su uznemireni ili uplašeni, odnosno iz empatičnog ponašanja svojih roditelja. U dobi od 5. godine do adolescencije s djetetom se može razgovarati o tome koliko razumije osjećaje drugih. Može se...

Vrline

Već smo u nekoliko navrata napominjali kako je odgoj djece zahtjevan i odgovoran zadatak. Roditelji nastoje svojim odgojnim postupcima pripremiti djecu za život, nadajući se da će njihova djeca izrasti u osobe kojima će se ponositi. Vjeruju da će djeca tijekom odrastanja usvojiti mnoga znanja i vještine, ali i razviti određene vrline.

Roditelj - obožavatelj i zlostavljani roditelj

U zadnjem dijelu opisat ćemo još dva neučinkovita odgojna stila koja su, na žalost, prilično česta među roditeljima: roditelj – obožavatelj i zlostavljani roditelj.

„Vulkan“ i „čistionica“ roditelji

Sljedeće dvije vrste roditelja, odnosno njihovih odgojnih stilova su „vulkan roditelji“ i “čistionica roditelji“. Ova dva pristupa odgoju neučinkovita su kao i ranije opisani („helikopter roditelji“ i „karaoke roditelji“), iako svaki od njih ima svoje posebnosti.

Helikopter i karaoke roditelji

Spomenuli smo ranije da se odgojni stilovi određuju prema dva osnovna kriterija – koliko roditelj daje i koliko zahtijeva. Neučinkoviti odgojni stilovi roditelja prepoznaju se upravo prema neravnoteži roditeljskih davanja i zahtjeva.

Uloga roditelja u razvoju dječjeg samopoštovanja

Samopoštovanje ima veliku ulogu u različitim područjima djetetova života, baš kao i kod odraslih osoba. Što je slika o sebi o pozitivnija, to je za očekivati da će djeca, ali i odrasli, biti uspješniji u aktivnostima kojima se bave.

Stranice