Novosti
21.04.2023
Antirabična zaštita
Image
Bjesnoća

Ugrizi životinja čest su prizor, a godišnje se u Hrvatskoj bilježi oko 3500 slučajeva. Do 90% ugriza uzrokovano je od strane pasa i mačaka. Ugrizi životinja (sisavaca) mogu uzrokovati ozbiljne infekcije, a jedna od njih je i bjesnoća. Iako u Republici Hrvatskoj nije zabilježen slučaj oboljenja od bjesnoće od 1964. godine svaki ugriz treba ozbiljno shvatiti i javiti se liječniku.

Što učiniti nakon ugriza?

Ozljedu je potrebno dobro isprati vodom i sapunom te pokriti čistim zavojem. Nakon toga trebate se javiti svom liječniku obiteljske medicine ili na hitni prijem bolnice (ovisno o težini rane) gdje će se ozljeda prema potrebi dodatno tretirati i ordinirati antibiotska terapija kako bi se spriječile moguće sekundarne infekcije.

Nakon obrade ozlijeđenog mjesta potrebno je provjeriti svoj cijepni status protiv tetanusa (kod izabranog liječnika ili uvidom u iskaznicu cijepljenja prema redovnom kalendaru cijepljenja), a radi procjene potrebe za zaštitom od bjesnoće - doći u Antirabičnu ambulantu na obradu kod liječnika specijalista epidemiologa.

U Antirabičnoj ambulanti se uzima detaljna anamneza o ozlijeđenoj osobi, okolnostima koje su dovele do ozljede (ugriza, ogrebotine) te se odlučuje o daljnjem postupanju. Nakon individualne procjene, ako postoji indikacija za cijepljenje koju postavlja liječnik, određuje se i provodi antirabična zaštita (cijepljenje ili cijepljenje i imunoprofilaksa).

Mole se pacijenti da pri dolasku u Antirabičnu ambulantu na pregled za ozljede zadane od strane životinje koja ima vlasnika donesu podatke o vlasniku životinje, kako bi se ista stavila pod veterinarski nadzor od strane Veterinarske inspekcije tijekom deset dana, nakon čega dobivamo izvješće o ponašanju životinje i njenom zdravstvenom stanju.

U Republici Hrvatskoj provodi se oralna vakcinacija lisica od 2014. godine. Provedbenom odlukom Europske unije od 15.04.2021. godine broj 620/2021 Hrvatska je postala zemlja slobodna od bjesnoće, što je rezultiralo smanjenjem broja onih kojima je potrebna antirabična zaštita cijepljenjem i/ili primjenom imunoglobulina (osim u slučajevima ugriza divlje životinje, neprovociranog mutilirajućeg ugriza i dr.).

Također u našoj ambulanti provodi se preventivno cijepljenje (cijepljenje prije izlaganja - preekspozicijsko) protiv bjesnoće u osoba koje su profesionalno izložene riziku bjesnoće, kao što su veterinari, lovci, timaritelji, osobe koje rade na poslovima dijagnostike bjesnoće, ali i putnicima koji putuju u visokoendemske krajeve.

Za više informacija o ovoj temi možete se javiti na broj telefona 01 46 96 126 ili adresu elektroničke pošte: epidemiologija@stampar.hr.

Radno vrijeme Antirabične ambulante (Služba za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16) je od ponedjeljka do petka od 08.30 do 15.00 sati (pauza od 11.30 do 12.00 sati).


Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti, Služba za epidemiologiju