Novosti
12.04.2023
Portal Pitanje zdravlja: Streptokokne bolesti: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje
Image
streptokok

Voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med, specijalist epidemiolog za portal Pitanje zdravlja pripremila je članak o streptokoknoj upali grla i šarlahu, kojeg možete pročitati ovdje.

Naša Služba za epidemiologiju redovito nadzire pojavu bolesti i posljedično grupiranje u kolektivima, a temeljem prijava zaraznih bolesti od strane izabranih liječnika obiteljske medicine, pedijatara, infektologa i dr. U svakodnevnom kontaktu je također i sa zdravstvenim voditeljima ustanova za predškolski odgoj te preporučuje provedbu mjera za smanjenje širenja infekcije. Svakodnevno surađuje i s drugim kolegama unutar zdravstvene struke (liječnicima školske medicine, pedijatrima, bolničkim povjerenstvima, liječnicima u objektima za stacionarni smještaj i dr.), kako bi se pravodobno postavila dijagnoza i provele sve mjere suzbijanja daljnjeg širenja oboljenja.

Preporuke Referentnog centra za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o postupanju u slučaju grupiranja streptokokne bolesti i pojave invazivne streptokokne bolesti dostupne su na sljedećim stranicama - https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zaraznebolesti/preporuke-za-postupanje-kod-streptokokne-bolesti/.