Tjelesna aktivnost
21.06.2024
Posjetite naša Svjetovališta za promicanje zdravlja
Image
Savjetovalište

U sklopu poslova promicanja zdravih stilova života sa savjetovalištem aktivnosti se provode djelovanjem na životne navike: prehranu, tjelesnu aktivnost, higijenske navike, navike u profesionalnom okruženju i djelovanjem na rizične čimbenike zdravlja: debljinu, tjelesnu neaktivnost, pušenje, stres, neučinkovito komuniciranje, profesionalne rizike te kroz djelovanje na čimbenike socijalnog okoliša.

Mjere promicanja zdravlja provode se u okruženju (obitelj, zajednica, vrtić, škole, radna mjesta), kroz rad u manjim skupinama (radionice), kroz individualno savjetovanje te kroz rad u većim skupinama (predavanja, javnozdravstvene akcije), kroz forme iz područja medija i kulture (kazališne predstave, film radio i televizijske emisije) te kroz stručna predavanja.

U sklopu poslova zdravstvenog informiranja mjere promicanja zdravlja provode se informiranjem kroz sudjelovanje u tv i radio emisijama, tisak, web stranicu Zavoda, časopis zavoda, stručna predavanja (za opću populaciju, ciljne skupine i stručnjake iz pojedinih područja).

Aktivnosti prevencije bolesti provode se kroz savjetovališni rad i izradu individualiziranih programa iz područja zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, uravnotežene prehrane, testiranja intolerancije na prehrambene namirnice (imunoenzimatskom metodom iz seruma krvi) s nutricionističkim savjetovanjem, te individualizirane preporuke usvajanja ostalih zdravstveno pozitivnih navika.

Provode se i individualizirana savjetovanja za osobe s kroničnim nezaraznim bolestima i osobe s invaliditetom, članove njihovih obitelji te potencijalno stigmatizirane populacijske skupine.

Edukacijsko - rehabilitacijsko savjetovalište

Marija Škes, mag. educ. reh.
Mirogojska cesta 16

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do četvrtka od 10:00 do 14:00 sati, petkom u Savjetovalištu za mlade s invaliditetom u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a

Naručivanje telefonski (od 09:00 do 13:00 sati): 01/ 4696 332 ili e-mailom: marija.skes@stampar.hr.

Savjetovanje je usmjereno na prilagodbe postojećih te usvajanje novih socijalnih (životnih) vještina s ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja. U savjetovalištu se provodi individualno savjetovanje i izrada plana podrške te intervencije za pojedine korisnike, te prema potrebi online provedba savjetovanja i edukacije.

Savjetujemo: roditelje i djecu, osjetljive skupine stanovništva – osobe s invaliditetom, pripadnike nacionalnih manjina o načinu provedbe aktivnosti svakodnevnog života, mogućim promjenama ponašanja, kognitivnim strategijama učenja, organizaciji i strukturiranju vremena, motivaciji, pružanje informacija o strategijama koje olakšavaju i suočavanje s trenutnim životnim razdobljem prilagođeno individualnim potrebama i vještinama.

Savjetovanje uključuje edukacijsko-rehabilitacijske postupke prema pojedincima, obiteljima i skupinama usmjerenih unaprjeđenju i/ili zadržavanju funkcionalnih sposobnosti i razvoju individualnih potencijala, stjecanja akademskih, socijalnih, životnih znanja i vještina, profesionalnog osposobljavanja/rehabilitacije, unaprjeđenja životnog okruženja, mentalnog zdravlja i kvalitete života.

Savjetovanje o zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti

mr. sc. Hrvoje Radašević, prof.
e-mail: hrvoje.radasevic@stampar.hr

Jelena Čvrljak, mag. cin.
e-mail: jelena.cvrljak@stampar.hr

Svakim danom od 10:00 do 13:00 sati.

Telefon: 01/4696 168

Tjelesna aktivnost je u današnje vrijeme neizostavni dio tretmana kroničnih bolesti te ima ključnu ulogu u prevenciji istih. Tjelesna neaktivnost je četvrti vodeći čimbenik smrtnosti u svijetu te se samim time nameće kao jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. Tjelesno vježbanje samo je jedan od oblika tjelesne aktivnosti, pa tako tjelesno aktivni osim u slobodno vrijeme možemo biti i u kućanstvu (obavljanje kućanskih poslova), transportu te na radnom mjestu.

U našem savjetovalištu nudimo analizu tjelesnog sastava te savjetovanje o primjerenom sadržaju i razini (individualno određivanje učestalosti, trajanja i intenziteta) tjelesne aktivnosti obzirom na zdravstveno stanje, dob i preferencije. Važno nam je postavljanje ostvarivih ciljeva kako bismo motivirali korisnike te radili na dugoročnoj promjeni i usvajanju zdravih navika za cijeli život.

Nutricionističko savjetovanje

Sanja Jelušić, dipl. ing. preh.teh. - nutricionist

Utorkom, četvrtkom i petkom od 10:00 do 13:00 sati.

Naručivanje na telefon (od 09:00 do 13:00 sati): 01/4696 168, 01/4696 118 ili e-mailom: preventivna.medicina@stampar.hr 

Pravilna i uravnotežena prehrana važan je čimbenik u jačanju imunološkog sustava, smanjenju rizika od prekomjerne tjelesne težine, pretilosti te smanjenju rizika od kroničnih, nezaraznih bolesti. Stoga i dalje vrijede preporuke: jedite raznoliko, uravnoteženo, pazite na veličine porcija te odabir i obradu namirnica, smanjite unos soli i šećera!

Nutricionističko savjetovalište otvoreno je za svakoga tko treba ciljane informacije o prehrani, tko želi znati više o svom prehrambenom statusu, do onih kojima je prehranu potrebno mijenjati da bi došli do željenog cilja.

Što možete očekivati od nas?

 • Individualizirani pristup u savjetovanju u skladu s dobi i zdravstvenim stanjem
 •  Specifični pristup rizičnim I osjetljivim populacijskim skupinama u postizanju unaprjeđenja zdravlja.
 • Specifični i individualni pristup u radu s osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji
 • Informiranje građana grada Zagreba o provođenju programa  promicanje zdravlja koje se provode u okruženju (obrazovne ustanove, ustanove socijalne skrbi, radna mjesta, lokalne zajednice)
 •  Obilježavanje dana posvećenih specifičnim javnozdravstvenim problemima: karakteristikama bolesti ili zdravstvenih stanja, javnozdravstvenom značaju, stigmi koja je vezana uz bolesnika i bolest, događanjima vezanim uz aktualnu zdravstvenu temu, pravima bolesnika.
 • Obradu javnozdravstvenih tema kroz E-časopis “Zdravlje za sve”. 
 • Prikaz edukativnih materijala vezanih uz javnozdravstvene teme.
 • Informacije o suradnji s udrugama civilnog društva.

Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu nije ni trovanje hranom niti alergija na hranu. Kod alergija na hranu nastaje brza uzročno-posljedična reakcija (IgE antitijela), neposredno nakon konzumacije određene hrane uz jasnu kliničku manifestaciju.

Kod intolerancije na hranu nema brze uzročno-posljedične reakcije, simptomi se mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane ili sastojak hrane. Kliničke manifestacije intolerancije na hranu su nejasne i nepredvidive te variraju od osobe do osobe.

Najčešći simptomi intolerancije na hranu:

 • gastrointestinalni (grčevi u trbuhu, nadutost, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva);
 • dermatološki (kožni osip, suha koža, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, akne, psorijaza);
 • pretilost;
 • respiratorni (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj);
 • neurološki (glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica);
 • psihološki (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost).

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, koji variraju od osobe do osobe, tada je preporuka napraviti Test intolerancije na hranu. Test intolerancije na hranu je laboratorijski test kojim određujemo patološku prisutnost specifičnih IgG antitijela. Raspoloživi su testovi intolerancije na 44, 88, 176 i 264 namirnica.

Rezultati dobiveni testom intolerancije na hranu omogućuju primjenu odgovarajuće prehrane eliminacijom namirnica koje su testiranjem pokazale visoki stupanj intolerancije (eliminacijska dijeta). Takva vrsta dijete je individualna, jer osim što ovisi o stvaranju specifičnih imunoglobulinskih antitijela na određene sastojke hrane, ovisi i o zdravstvenom stanju samog pacijenta.

Primjena eliminacijske dijete dovest će do prestanka ili smanjenja zdravstvenih smetnji, boljeg osjećanja i smanjenja tjelesne težine.

Za sve informacije o cijenama i testiranju obratite se u naš Centar za preventivnu medicinu na broj telefona 01 46 96 168 ili e-mailom na: preventivna.medicina@stampar.hr.