Edukacije
18.03.2020
Preporuke za očuvanje zdravlja osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika [COVID-19]
Image
Preporuke za očuvanje zdravlja osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika [COVID-19]

Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu da starije osobe i osobe oboljele od kronične bolesti imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju sljedeće mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

Često perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili protrljajte ruke sredstvima koja sadrže 70 % alkohola.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako imate respiratorne simptome. Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku.

Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.

Održavajte higijenu svog stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.

Održavanje razmaka u društvenom kontaktu s drugim osobama najmanje 1 metar.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Također je apelirao na navedenu skupinu da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultira s liječnikom.

Prema najnovijim preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite savjetuje se starijim osobama da ostanu u svojim domovima i, ukoliko im je potrebno, zatraže pomoć Crvenog križa.

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i www.koronavirus.hr na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti (vježbe disanja, jačanja mišića male zdjelice, istezanja, hodanje). Ako postoje uvjeti, prošećite po svježem zraku bez kontakta s drugim osobama. Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što Vas veseli i što Vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki….) održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima putem telefona, mobitela i društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene ishrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihoterapeuta i preporuke psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu olakšati situaciju i smanjiti razinu tjeskobe te smo otvorili linije naše Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” svakodnevno od 8.00 do 20.00 sati. Brojevi telefona su:

01 2991 356                                        01 6468 334

01 4696 276                                        01 6468 335

01 4696 107                                        01 6468 337

01 4696 297                                        01 6468 338

U izradi su korištene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera civilne zaštite i Svjetske zdravstvene organizacije. 

Pripremile:

Tanja Ćorić, dr. med., spec. epidemiolog, Služba za javnozdravstvenu gerontologiju

Prim. dr. sc. Marina Polić Vižintin, dr. med., voditeljica Službe za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“

Najnoviji članci

VIDI SVE
očekivanja djeteta
Kutak za roditelje17.05.2021.
pitanja
Kutak za roditelje17.05.2021.