Edukacije
18.03.2020
Preporuke za očuvanje zdravlja osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika [COVID-19]
Image
Preporuke za očuvanje zdravlja osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika [COVID-19]

Smatra se, temeljem dostupnih podataka o novom koronavirusu da starije osobe i osobe oboljele od kronične bolesti imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. Stoga se i preporučuju sljedeće mjere prevencije za građane ovih osjetljivih skupina.

Starije osobe i osobe s kroničnim bolestima trebaju se pridržavati istih općih mjera zaštite, kao i opća populacija, uz napomenu da trebaju nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Najučinkovitije opće mjere prevencije uključuju:

Često perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili protrljajte ruke sredstvima koja sadrže 70 % alkohola.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta.

Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako imate respiratorne simptome. Nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku.

Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.

Održavajte higijenu svog stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.

Održavanje razmaka u društvenom kontaktu s drugim osobama najmanje 1 metar.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je sve starije od 60 godina da izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.

Također je apelirao na navedenu skupinu da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultira s liječnikom.

Prema najnovijim preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite savjetuje se starijim osobama da ostanu u svojim domovima i, ukoliko im je potrebno, zatraže pomoć Crvenog križa.

Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i www.koronavirus.hr na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti (vježbe disanja, jačanja mišića male zdjelice, istezanja, hodanje). Ako postoje uvjeti, prošećite po svježem zraku bez kontakta s drugim osobama. Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što Vas veseli i što Vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki….) održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima putem telefona, mobitela i društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene ishrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihoterapeuta i preporuke psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu olakšati situaciju i smanjiti razinu tjeskobe te smo otvorili linije naše Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” svakodnevno od 8.00 do 20.00 sati. Brojevi telefona su:

01 2991 356                                        01 6468 334

01 4696 276                                        01 6468 335

01 4696 107                                        01 6468 337

01 4696 297                                        01 6468 338

U izradi su korištene preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera civilne zaštite i Svjetske zdravstvene organizacije. 

Pripremile:

Tanja Ćorić, dr. med., spec. epidemiolog, Služba za javnozdravstvenu gerontologiju

Prim. dr. sc. Marina Polić Vižintin, dr. med., voditeljica Službe za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“