Tribina
03.06.2020
Depresija u starijoj dobi i strah od smrti
Image
Depresija u starijoj dobi i strah od smrti
Vrijeme održavanja:

U prepunoj dvorani NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, 10. ožujka 2020. godine, održana je 215. Gerontološka tribina na temu Depresija u starijoj dobi i strah od smrti. Predavanje je održala dr.sc. Sanja Devčić, dr. med., spec. psihijatar.

Najčešći duševni poremećaj u osoba starije životne dobi jest depresija (pogađa 10 do 15% ljudi). Bez obzira u kojoj životnoj dobi, depresija je uvijek bolest. Pravodobna dijagnoza i liječenje znatno poboljšava kvalitetu života bolesnika i njegovih najbližih te produljuje životni vijek i smanjuje rizik od suicida.

Od početka 20. stoljeća smrt je potisnuta iz svijesti čovjeka i u suvremenom zapadnom svijetu postala je tabu tema. Strah od smrti u prošlosti je bila normalan, prirodan dio života, ljudsko društvo bilo je svjesno neizbježnosti umiranja i smrti (glad, epidemije, ratovi, nesreće). Više od 75% smrti pogađa starije osobe. Osobe starije životne dobi imaju manji strah od smrti u odnosu na druge dobne skupine jer smatraju da su živjeli i dulje od planiranog, ostaju im manje mogućnosti za ostvarenje svojih želja te imaju iskustvo smrti bliskih članova obitelji i prijatelja, kolega. Najčešće potrebe umirućih su potreba za kontrolom boli, dostojanstvom i osjećajem samopoštovanja te potreba za ljubavlju i suosjećanjem.

dr.sc. Sanja Devčić, dr. med., spec. psihijatar

dr.sc. Sanja Devčić, dr. med., spec. psihijatar.

Depresija u starijoj dobi i strah od smrti

 

Članak pripremila: Manuela Maltarić, mag.nutr.