Novost 08.02.2021
Vrline
Oznake: 
Image
Vrline

Već smo u nekoliko navrata napominjali kako je odgoj djece zahtjevan i odgovoran zadatak. Roditelji nastoje svojim odgojnim postupcima pripremiti djecu za život, nadajući se da će njihova djeca izrasti u osobe kojima će se ponositi. Vjeruju da će djeca tijekom odrastanja  usvojiti mnoga znanja i vještine, ali i razviti određene vrline.

Iako se vrline ne mogu jednostavno definirati ili nabrojati, roditelji ih tijekom odgoja često spominju. Tako će većina reći: „Htio bih da moje dijete odraste u odgovornu osobu…… da pokaže više suosjećanja ……da bude pošten i ne laže….da ima svoje „ja“…“ i sl.

Zbog sve većih zahtjeva za drugačijom vrstom znanja, ponašanja i osobnosti koje nameće suvremeni tempo života, vrline pomalo padaju u drugi plan. Sve češće se događa da se vrline shvaćaju kao slabosti i mane i da sami roditelji počinju propitivati ima li smisla na taj način odgajati dijete. Ponekad ne vide razlog zašto bi ih razvijali i čemu u stvari služe. Priča o vrlinama postaje sve manje značajna.

Možemo reći da je razvoj vrlina kod djece važan, ne samo iz etičkih razloga, već i zato što je odgoj i odrastanje ljepše i lakše ukoliko je dijete okruženo ljudima koji su pošteni, hrabri, velikodušni…

Osim toga,  sigurnije je rasti u društvu u kojem se vrline cijene i potiču, u kojem se ljudi međusobno poštuju.

Sam pojam vrlina poznat je odavno, a definiranje ponašanja koje je obilježeno vrlinama dosta složeno. Ovdje ćemo nabrojati one vrline koje se najčešće spominju, a važne su za ukupan emocionalni razvoj djece.

To su: empatija, strpljivost, ljubaznost, velikodušnost, iskrenost, poslušnost, mudrost, pravednost, hrabrost.

O nekima od njih ćemo opširnije govoriti tijekom sljedeća dva mjeseca.

Za razvoj vrlina kod djece vrlo je važno kakav uzor imaju u svojim roditeljima i drugim njima važnim odraslim osobama. Djeca imaju potrebu da se ugledaju na nekog i ako roditelji ne priznaju nikakve vrijednosti, djeca će svoje uzore potražiti drugdje. Može se dogoditi da te osobe njeguju neke vrijednosti i prikazuju ih kao vrline, ali one mogu biti iskrivljene i/ili suprotne od onih koje roditelji žele za svoju djecu. 

 

mr. Andreja Radić, dipl. socijalna radnica

mr. sc. Lucija Sabljić, dipl. defektologinja

mr. sc. Snježana Šalamon, dipl. socijalna radnica