Služba obavlja poslove primarne i sekundarne prevencije zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti, te u tu svrhu prikuplja podatke o kretanju zaraznih bolesti prema prijavama pojedinačnih oboljenja ili epidemija koje pristižu iz ordinacija primarne zdravstvene zaštite, iz bolnica i laboratorija, kao i podatke o kroničnim nezaraznim bolestima na temelju izvješća o kroničnim bolestima visokoga javnozdravstvenog prioriteta. Temeljem prikupljenih podataka Služba planira i obavlja poslove nadzora nad pojedincima i grupama kod kojih je izražen visok rizik obolijevanja od zaraznih i kroničnih nezaraznih bolesti. Sudjeluje u izradi i provedbi pojedinih programa od javnozdravstvenog interesa u redovnim i izvanrednim prilikama. Radi na zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije i posebno ugroženih skupina. U okviru nadležnosti predlaže operativne postupke u cilju zaštite zdravlja ljudi kod higijensko-epidemioloških indikacija sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i drugim propisima iz područja zaštite zdravlja ljudi i zaštite okoliša.
Sudjeluje u izradi i provedbi pojedinih programa od javnozdravstvenog interesa u redovnim i izvanrednim prilikama.
Služba provodi stručna i znanstvena istraživanja iz domene epidemiologije i javnoga zdravstva. Radi na zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije i posebno ugroženih skupina.
U okviru nadležnosti, predlaže operativne postupke u cilju zaštite zdravlja ljudi kod higijensko - epidemioloških indikacija, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i drugim propisima iz područja zaštite zdravlja ljudi i zaštite okoliša u slučajevima akcidentalnih onečišćenja.
U svom radu kontinuirano surađuje s Državnim inspektoratom i svim relevantnim zdravstvenim i administrativnim institucijama (Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom) te ostalim dionicima sustava.
Radno vrijeme za prijem pacijenata/stranaka: od ponedjeljka do petka od 8.00 do 15.00 sati. Pauza od 11.30 do 12.00 sati.
Voditeljica Odjela:
prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., spec. epidemiolog
Odjel prati, evidentira i analizira kretanje zaraznih bolesti na temelju prijava koje su obvezne prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
Kontinuirano provodi mjere higijensko-epidemiološke zaštite, s epidemiološkom analizom stanja na svom području i po potrebi provodi protuepidemijske mjere, individualne ili kolektivne. Obavlja epidemiološki nadzor nad osobama oboljelima od određenih zaraznih bolesti, kao i osobama u kontaktu s oboljelim te po potrebi provodi cijepljenje i kemoprofilaksu.
Obavlja poslove nadzora nad smještajem i boravkom osoba u zajedničkim prostorima (škole, dječji vrtići, domovi umirovljenika, zdravstvene ustanove).
Provodi zdravstveni nadzor nad osobama koje obavljaju poslove odnosno sudjeluju u proizvodnji i prometu namirnica i opskrbi pučanstva pitkom vodom; osobama u proizvodnji ili prometu sredstava za održavanje osobne higijene, njegu ili uljepšavanje lica i tijela te poslovima unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice; osobama koje obavljaju poslove u vrtićima, školama i drugim ustanovama za odgoj i obrazovanje djece i mladeži; privatnim zdravstvenim radnicima i osobama koje rade kod pravnih osoba koje imaju registriranu zdravstvenu djelatnost i u ustanovama socijalne skrbi, a obavljaju preglede, liječenje, njegu i usluživanje bolesnika, kao i osobama koje obavljaju djelatnost pružanjem higijenske njege pučanstva (javna kupališta, wellness-centri, kozmetički saloni, brijačnice, frizerski saloni, saloni za masažu, manikuru, pedikuru i sl.). Nadzire prostore u kojima se spomenute djelatnosti obavljaju i postupke u odvijanju, a po potrebi određuje mjere kontrole (uzimanje uzoraka za procjenu mikrobiološke čistoće radnih površina i pribora, higijenske ispravnosti namirnica, hrane i vode za piće, uzimanje uzoraka za potvrdu moguće prisutnosti Legionella i sl.) te određuje potrebne mjere dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i ostale protuepidemijske mjere.
Zaposlenici Odjela uzimaju uzorke za mikrobiološke i serološke pretrage s ciljem utvrđivanja etiološke dijagnoze, a po potrebi prikupljaju i druge uzorke. Sudjeluju u radu povjerenstava za nadzor bolničkih infekcija, u izradi postupnika za rad u zdravstvenim ustanovama i nadziru njihovo provođenje te po potrebi određuju protuepidemijske mjere.
U svom radu uspostavlja lokalne registre na razini HE ispostava radi nadzora nad određenim zaraznim bolestima od većeg javnozdravstvenoga značaja.
U okviru nadležnosti predlaže operativne postupke u cilju zaštite zdravlja ljudi kod higijensko-epidemioloških indikacija sukladno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i drugim propisima iz područja zaštite okoliša u slučajevima akcidentalnih onečišćenja okoliša.
Kontinuirano prati epidemiološke podatke o kretanju infektivnih bolesti u svijetu, pojavi epidemija, endemskim područjima, novim i reemergentnim infekcijama, antropozoonozama i njihovim prirodnim žarištima te najnovijim metodama njihovog liječenja, suzbijanja i prevencije. U skladu s time obavlja zdravstveni nadzor nad osobama koje su doputovale iz područja gdje se određene infektivne bolesti javljaju u endemskom ili epidemijskom obliku i tzv. karantenskih bolesti. Provodi savjetovanje i cijepljenje putnika u međunarodnom prometu i određuje potrebnu kemoprofilaksu. Provodi i sve druge preventivne mjere u skladu s Pravilnikom o imunoprofilaksi i kemoprofilaksi te Programom obveznog cijepljenja.
Obavlja distribuciju cjepiva ovlaštenim cjepiteljima temeljem Programa obveznog cijepljenja te nadzire, analizira i evaluira provođenje Programa obveznog cijepljenja, učinkovitost cijepljenja i učestalost i težinu neželjenih nuspojava. Predlaže uvođenje novih cjepiva i sudjeluje u izradi preporuka za cijepljenje visokorizičnih skupina. Provodi edukaciju stanovništva o potrebi prevencije, učinkovitosti i rizicima cijepljenja.
Provodi zdravstvenu edukaciju i po potrebi savjetuje zdravstvene radnike o mjerama prevencije infektivnih bolesti, provođenju cijepljenja i kemoprofilakse. Obavlja poslove pohrane i distribucije svih obveznih cjepiva te distribuira cjepivo svim ovlaštenim cjepiteljima strogo poštujući „hladni lanac”. Vodi evidenciju o potrebama, potrošnji i distribuciji cjepiva.
Prema indikacijama dobivenim iz anamneze i kliničkog pregleda osoba ugriženih, ogrebenih ili u kontaktu sa slinom dokazano bijesnih ili na bjesnoću sumnjivih životinja, određuje i provodi antirabičnu zaštitu (cijepljenje i imunoprofilaksu). U svom radu surađuje s liječnicima primarne zdravstvene zaštite, veterinarskim ustanovama (veterinarske ambulante, klinike veterinarskog fakulteta; veterinarski higijenski servis, Veterinarska inspekcija i Veterinarski institut), i po potrebi u suradnji s njima određuje daljnje postupke. Vodi evidenciju o provedenim mjerama. Provodi zdravstvenu edukaciju i savjetuje svim zdravstvenim djelatnicima i ostalim strankama.
Odjel koordinira specijalističko higijensko-epidemiološke timove koji svoje poslove obavljaju na različitim lokacijama u gradu Zagrebu.
Odjel obavlja poslove praćenja i epidemiološke analize morbiditeta i mortaliteta za odabrane prioritete iz područja kroničnih nezaraznih bolesti (bolesti srca i krvnih žila, maligne bolesti, duševne bolesti i poremećaji itd.), prati i analizira čimbenike rizika za pojedine kronične bolesti od javnozdravstvenoga značaja, predlaže mjere i postupke primarne, sekundarne i tercijarne prevencije te sudjeluje u njihovom organiziranju i provođenju s posebnim naglaskom na integrirane programe u kojima se suzbijanjem određenoga čimbenika rizika djeluje u smislu prevencije više kroničnih bolesti. Predlaže, potiče i sudjeluje u organizaciji preventivnih programa i programa promicanja zdravlja te provodi monitoring i evaluaciju programa iz područja epidemiologije i prevencije kroničnih nezaraznih bolesti.
Voditeljica Odjela:
dr.sc. Ana Klobučar, prof. biologije i kemije
Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD) bavi se proučavanjem, praćenjem i suzbijanjem kukaca i glodavaca koji mogu predstavljati opasnost za zdravlje ljudi prijenosom zaraznih bolesti, a posebno na području grada Zagreba. Odjel za DDD obavlja stručne poslove istraživanja, izrade programa, stručnog nadzora te intervencije od posebnog interesa za grad Zagreb s područja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Obavljanje te zadaće temelji se na trajnom istraživanju i praćenju potencijalne opasnosti od mogućih prijenosnika uzročnika (vektora) zaraznih bolesti.
Na temelju prikupljenih podataka o potencijalnim vektorima, prvenstveno glodavcima i komarcima, Odjel za DDD izrađuje godišnji Program mjera preventivne i obvezne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i predlaže ga Gradskom uredu za zdravstvo. Grad Zagreb osigurava provođenje navedenog Programa, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
Suzbijanje komaraca i štetnih glodavaca (štakora i miševa) na području grada provode privatne tvrtke koje imaju sklopljen ugovor s Gradom Zagrebom za navedene poslove.
Brigu o zaštiti zdravlja građana suzbijanjem vektora zaraznih bolesti Odjel za DDD ostvaruje i pružanjem usluga preventivne, obvezatne preventivne i protuepidemijske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije izravno građanima pojedincima, poduzećima i ustanovama.
Za obavljanje navedenih poslova Odjel za DDD posjeduje Rješenje Ministarstva zdravlja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje obvezne i protuepidemijske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva s obzirom na zaposlenike, prostor i tehničku opremljenost.
Žohari, faraonski mravi, buhe, stjenice, uši, ose, stršljeni i drugi kukci te miševi i štakori nepoželjni su i mogu biti opasni za zdravlje kad nasele stambene i poslovne prostore. Prvi korak u borbi s neželjenom pojavom kukaca ili glodavaca u svojim stanovima, zgradama, okućnicama, poslovnim prostorijama, skladištima i bilo gdje u svom okolišu, građanima i vlasnicima zgrada i prostora poziv je na broj telefona Odjela 01 46 96 210, radnim danom u vremenu od 8:00 do 15:00 sati. Uobičajeni postupak prilikom telefonskih upita uključuje upoznavanje problema korisnika i predlaganje potrebnih mjera u skladu s potrebama i mogućnostima stranke, a uz primjenu suvremenih, sigurnih i djelotvornih mjera suzbijanja štetnika. Na taj način problem korisnika pokušava se riješiti ili ublažiti odmah, a stručne mjere suzbijanja provode se, u dogovoru s korisnikom usluge, što prije.
Voditelj Odjela:
doc. prim. dr. sc. Radovan Vodopija, dr. med., specijalist epidemiologije
U Odjelu za sustave sigurnosti hrane i zdravstveni odgoj obavljaju se poslovi:
obrazovanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osoba koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osoba koje rade na pripremi i serviranju hrane,
obrazovanja o sprečavanju zaraznih bolesti osoba koje svoje poslove obavljaju u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima te fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osoba koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice,
implementacije, revizije i monitoringa HACCP-sustava.
Sukladno čl. 37. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/1847/20, 134/20) osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane moraju imati potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni. Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti.
Navedena potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te sprečavanju zaraznih bolesti osobe moraju imati prije početka rada, odnosno obnavljati ih svakih pet godina.
Odjel, prema važećem ovlaštenju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a u skladu s Pravilnikom o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/2018, 9/2020), kao i Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (NN 116/2018, 9/2020) provodi tečajeve u vidu predavanja i/ili proučavanja literature, a stečeno znanje provjerava se putem usmenih ispita pred ispitnom komisijom. Po položenom ispitu svakom polazniku se izdaje odgovarajuća potvrda.
Tečajevi u NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” održavaju se svaki tjedan sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
Stručno osoblje u Odjelu savjetuje poslovne partnere u izvršavanju zakonom propisanih odredbi, članka 7. Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu N.N. 81/2013 te članka 3, Uredbe EZ 852/2004. Naime, citirani zakonski propisi određuju da svi subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti, provoditi i održavati postupke koji se temelje na načelima sustava analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP).
Odsjek savjetuje, uvodi, verificira i revidira sustave sigurnost hrane na načelima HACCP-a, sukladno verificiranim HACCP Vodičima iz pojedinih sektora proizvodnje i distribucije hrane, te izgrađuje vlastite sustave sigurnosti hrane na načelima HACCP-a, sukladno zahtjevnosti proizvodnog procesa poslovnog partnera. Odjel provodi stručne analize stanja objekta u smislu zadovoljavanja preduvjetnih programa, sukladno zahtjevima Uredbe EZ 852/2004. i 853/2004. Izrađuje Prijedloge mjera za uspostavu preduvjeta za uspostavu HACCP sustava.
Provodi se edukacije iz područja dobre higijenske (DHP) i dobre proizvođačke prakse (DPP) za sve subjekte u poslovanju s hranom, obavezna edukacija iz Poglavlja XII, Uredba EZ 852/2004, osoba odgovornih za razvoj i održavanje i primjenu postupaka na načelima HACCP-a te obavezna edukacija osoba koje rukuju s hranom za nadgledanje KT i KKT, poduzimanje korektivnih mjera, unutar sustava sigurnosti hrane na načelima HACCP-a, sukladno zahtjevnosti posla.